Reflux

Nedanstående är baserat på egna hållningar och erfarenheter. Vi rekommenderar att du konsulterar din läkare vid sjukdom eller misstanke om sjukdom.

Bebisar och magsaftsreflux. Magsaftsreflux, även kallat reflux, är ett tillstånd då maginnehållet stöts upp av magsäcken, något som ofta resulterar i en kräkning.

Upptstötningen kommer i regel direkt efter att barnet har ammats då den bröstmjölk som inte får plats i magen reflexmässigt stöts upp och bebisen kräks. Om barnet kräks först flera timmar efter den senaste amningen luktar uppstötningen i regel surt och den kan även innehålla klumpar. I stort sett alla spädbarn stöter upp mat. 

Därför stöter bebisar upp mat

Det är den nedersta delen av muskulaturen i matstrupen som är orsaken till att bebisar stöter upp maten och kräks. När stängningsmuskeln mellan magsäcken och matstrupen slappnar av resulterar det ofta i en uppstötning. Bebisar har ett relativt stort födointag i förhållande till sin vikt och all den maten kan göra att magsäcken blir överfull. Det leder i regel till flera okontrollerade avslappningar av stängningsmuskulaturen och det gör att maten kan stiga upp i matstrupen. Det har gjorts flera forskningsstudier som visar att det stiger upp mat i matstrupen upp till 30 gånger per dag på små bebisar, men det är inte alltid som de kräks. Lyckligtvis irriteras sällan små bebisar av de täta magsaftsrefluxerna. Det beror på att de inte har en lika stor andel magsyra i magsäcken som större barn och vuxna har, och därför går uppstötningen dem nästintill obemärkt förbi.  Om barnet däremot påverkas mycket av magsaftsreflux kan barnet lida av en refluxsjukdom.

Refluxsjukdom

Med en refluxsjukdom kan det vara smärtsamt för barnet när maginnehållet stöts upp. Refluxsjukdom är ofta en åkomma som bebisar får när den nedersta delen av matstrupens slutmuskel inte är färdigutvecklad. Utöver det kan en refluxsjukdom uppstå om barnet är laktosintolerant eller överkänsligt mot mjölkprotein, men det är inte särskilt vanligt. Barnet känner smärta eftersom magsyran i maginnehållet som stöts upp irriterar matstrupen. Dessutom kan en refluxsjukdom påverka luftvägarna och det kan uppstå en inflammation i själva matstrupen. Problem med amning och matintag är också vanligt förekommande bland barn med refluxsjukdom. 

Om du misstänker att ditt barn har en refluxsjukdom är det självklart viktigt att omgående beställa tid hos en läkare. En eventuell medicinsk behandling i samband med en refluxsjukdom är syreproduktionshämmande medicin. Som namnet antyder hämmar medicinen syreproduktionen i magsäcken. Alternativt kan man fokusera på att lägga om barnets kost och amning. 

Framtidsutsikter för barn med refluxsjukdom

Framtidsutsikterna för barn med refluxsjukdom är riktigt bra. Redan i 2-årsåldern har de flesta barnen vuxit ifrån magsaftsrefluxen – ofta är det ett resultat av att barnet står och går mer än det ligger ner. De allra flesta bebisar upplever magsaftsreflux när de är under halvåret gamla men redan när de är runt ett år är de flesta helt symptomfria och har inga större problem med reflux. 

Hängvaggor rekommenderas särskilt till barn med magsaftsreflux

Medicinskt utbildad personal rekommenderar särskilt föräldrar till barn med magsaftsreflux att låta deras barn sova i en hängvagga. Hängvaggan omsluter barnet och de vaggande rörelserna gör att bebisen har lättare för att slappna av. Bebisar kommer lättare till ro i en hängvagga och huvudet ligger en aning högre, vilket minimerar risken för att magsyra stiger upp i matstrupen. 

Med en hängvagga från Moonboon har ditt barn bättre förutsättningar för att bli av med magsaftsreflux. Det går dessutom att köpa en motor till hängvaggan som gör att hängvaggan automatiskt gungar upp och ner. Motorn har en inbyggd timer som kan ställas in för att vagga barnet i upp till tre timmar åt gången. 

100 % ekologiskt material

Hängvaggan från Moonboon är 100 procent ekologisk och det har bara använts de bästa materialen i tillverkningen. Madrassen är till exempel framställd av det allergivänliga och ekologiska materialet kapok, som även är ett naturmaterial. När du köper en hängvagga från Moonboon får du inte bara marknadens bästa hängvagga, du är även med och bidrar till att bevara de tropiska regnskogarna där kapokträden växer och kapslarna skördas. 

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.