Gå till innehåll

Allt du behöver veta om barns sömn

Babys sömn är ett brett ämne och de flesta föräldrar till nyfödda och spädbarn har många frågor om det. Några av de vanligaste frågorna om barns sömnbeteende är:

  • Varför sover bebisar så mycket?
  • Varför rör sig spädbarn ibland i sömnen?
  • Hur mycket sover barn i olika åldrar?
  • När börjar spädbarn sova hela natten?
  • Varför har min bebis sömnproblem?
  • Varför är min bebis övertrött?
  • Vad kan jag göra för att se till att mitt barn sover bra? 

Du hittar svaren på dessa och andra frågor om barns sömn i den här artikeln.

Varför sover spädbarn så mycket?

Vi vuxna behöver tillräckligt med sömn på natten för att bearbeta det vi har upplevt under dagen genom att drömma och den djupa sömnen ger oss fysisk vila.

Det är samma sak med spädbarn: de behöver också sömn för att återhämta sig fysiskt och mentalt, för att växa och utvecklas. Sömn och hjärnans utveckling är tätt sammankopplade. 

Under de första månaderna i livet återhämtar sig ditt barn från förlossningens stress och påfrestningar medan det sover, och senare bearbetas fysiska utvecklingssteg som att krypa och gå. Det är därför du bör ge ditt barn så mycket sömn som det behöver.  

Hur länge behöver spädbarn sova?

Medan vuxna i allmänhet bara får en lång tupplur per dag, dvs. på natten, har spädbarn ett helt annat sömnbehov och en helt annan sömnrytm. Spädbarn växlar mellan sovande och vakna faser, men antalet och längden på tupplurarna minskar när de blir äldre.

Beroende på ålder är dessa faser ibland kortare, ibland längre. Men hur många timmar sover egentligen spädbarn? I nedanstående text får du reda på hur sömn- och vakenhetsrytmen ser ut hos spädbarn i olika åldersgrupper och hur mycket sömn spädbarn behöver i en viss ålder.

Hur mycket sover en nyfödd bebis?

Många nyblivna föräldrar frågar sig: Hur länge sover en bebis? Som en grov vägledning sover spädbarn 16-18 timmar per dygn under de första 3 månaderna, och sömnen delas in i cirka 5 sömnfaser. Även här finns det naturligtvis undantag, eftersom alla barn sover olika.

Barnets sömn växlar inte mellan lätt och djupsömn, utan nyfödda sover bara djupt. Därför väcks de inte så lätt av höga ljud eller ljus och kan fortfarande somna mycket lätt var som helst. Deras sömnperioder är dock relativt korta eftersom deras små magar ännu inte kan absorbera så mycket mat. Det är därför de vaknar hela tiden för att få mat. 

Hur mycket sömn behöver ett barn vid 6-9 månaders ålder? 

När börjar bebisar sova längre? Du kanske har undrat detta länge efter de korta sömnfaserna av babysömn som du har upplevt. Vid 6-9 månaders ålder bör ditt barn sova totalt ca 15 timmar per dygn och ha 2 tupplurar på ca 1,5 timmar vardera under dagen. 

Barnets sömnrytm förändras ofta plötsligt när det är omkring 6 månader gammalt. Om ditt barn plötsligt sover mindre, vaknar oftare eller har svårt att somna vid denna ålder, kan det bero på sömnregression vid ca 7 månaders ålder.

Dessutom vaknar bebisar vanligtvis minst en gång per natt fram till 6 månaders ålder för att de behöver en måltid.

Hur länge behöver en 10-12 månader gammal bebis sova?

Barn som är 10 till 12 månader gamla bör sova 13-14 timmar under hela dygnet. Runt 10 månader minskar ofta tupplurarna på dagen från 2-3 till 1, medan barnet sover 2-3 timmar under dagen. På natten kan ditt barn redan sova 6 timmar åt gången.

Eftermiddagsluren bör inte heller börja för sent på dagen. Helst ska ditt barn sova senast tidigt på eftermiddagen så att det kan somna igen på kvällen. Om tuppluren är för lång kan du försiktigt väcka ditt barn efter ca 1,5 timme.

När kommer barnet att börja sova hela natten?

Att sova på natten är ett stort utvecklingssteg: först vid ca 6 månaders ålder kan barnet utveckla en regelbunden sömnrytm och gradvis sova på natten.

Spädbarn kan vanligtvis bara sova mellan 6-8 timmar åt gången, men först efter cirka 6 månader i 6 timmar åt gången på natten, eftersom de inte längre behöver en måltid mellan två sömnperioder.

Naturligtvis kan barnet fortfarande vakna på natten och vara hungrigt, men det behöver inte en måltid varje gång mellan sömnperioderna som tidigare. Under dagen behöver barnet fortfarande 2-3 korta tupplurar. Även om barn vanligtvis kan sova i cirka 6 timmar vid 6 månaders ålder, börjar vissa barn inte sova förrän senare. Utvecklingen av sömnrytmen och nattsömnen är individuell för varje barn.

Varför har mitt barn sömnsvårigheter?

En oregelbunden sömnrytm är helt normalt under de första månaderna, men de flesta barn får en viss sömnrutin från och med den 4:e månaden i livet och fasta läggtider börjar växa fram. Under månadernas lopp förändras dock sömnbehovet hela tiden, vilket är helt normalt för utvecklingen.

Det är också viktigt att komma ihåg att det är normalt att ha svårigheter med ditt barns sömn, eftersom barns sömn kan påverkas av ett antal faktorer. Några av dessa faktorer som kan hindra ditt lilla barn från att somna är försena insomnandet eller hindra dem från att sova hela natten. Men om svårigheterna inte är relaterade till dessa faktorer och inget hjälper för att få barnet att sova eller vila, kan det finnas andra orsaker, till exempel en regleringsstörning. I detta fall är det rekommenderat att konsultera en barnläkare och be om hjälp.

En tom mage gillar inte att sova

På grund av sin storlek har nyfödda barn naturligt mycket små magar som måste fyllas snabbt. Det är därför hungern alltid kommer tillbaka snabbt, och du kan bara anta att ditt barn kan klara sig utan nattmat runt den 6:e månaden.

Så länge barnet ännu inte har några tänder kan du mata barnet till sömns på natten med en flaska eller bröstet utan att skada tandhälsan. Vid amning i föräldrarnas säng kan ditt barn till och med fortsätta att sova ostört efteråt utan att behöva läggas ner.

Tänder stör den lugna sömnen

Tänder kan också störa ditt barns lugna sömn och påverka dess sömnbeteende. Sömn och tänder är inte alltid förknippade med varandra, men är ofta kopplade till varandra.

Feber och allmän sjukdomskänsla är vanliga biverkningar hos barn som börjar få tänder. Det leder till att de får svårare att sova eller vaknar oftare eftersom de inte mår bra eller har ont i tuggmusklerna. 

Tugg- och bitringar är mycket lämpliga för att lindra smärtan i munnen. De fungerar också bra när de kyls. Efter samråd med barnläkaren kan kylande tinkturer också ge lindring.

Rastlös sömn på grund av sömnregression 

Har ditt barn kunnat somna bra, sovit regelbundet och kanske till och med haft längre sömnperioder på natten? Från en dag till en annan är allt detta historia! Barnet vaknar oftare på nätterna, har svårt att somna och tar bara korta tupplurar under dagen.

Då kan en sömnregression vara orsaken till att ditt barns sömn störs. Det är kopplat till fysiska och mentala utvecklingsspurter under vilka ditt barn måste bearbeta nya färdigheter.

Det är därför uppenbart att ditt barns hjärna arbetar hårt under denna tid och att ditt barn kommer att ha svårt att vila.

Moro-reflexen avbryter sömnen

Du kanske har märkt att ditt barn gör den förskräckta rörelsen att sprida sina fingrar och sprida sina armar? Detta är moro-reflexen, som är särskilt vanlig hos nyfödda barn. 

Denna förskräckelse kan uppstå när ditt barn ska sova och du vill få honom att somna i sin spjälsäng. Barnet får en känsla av att det håller på att falla och kroppen utlöser denna reflex. Det skräms ur sin sömn och nattens vila är över.

Om du lindar in ditt barn tätt i en filt när det ska sova, kommer det inte att skrämmas ur sin sömn av plötsliga rörelser och kommer att känna sig tryggt.

Vad kan du göra för att ditt barn ska få en god natts sömn?

I den här artikeln talar vi om genomsnitt för olika åldersgrupper, men vi vet att alla barn är olika när det gäller sömnbehov, sömnrytm och sömnlängd. Vissa barn sover som en stock, medan sömncykeln för andra regelbundet drar ut på tiden.

Kämpar ditt lilla barn med att sova regelbundet? I så fall har vi sammanställt några förslag och tips som kan hjälpa dig att få en god natts sömn. Vi kommer att ge dig tips och idéer inom följande områden:

  • Hjälpmedel för att somna (tex, White Noise Speaker)
  • Organisera den dagliga rutinen
  • Motion i friska luften
  • Rätt sovmiljö och sovkläder

Att vagga eller att gunga

Många föräldrar har upptäckt att det går att vagga barnet i en barnvagn, särskilt för sömn på dagen. Promenader med barnvagnen ger den rastlösa bebisen en känsla av trygghet genom den stadiga, gungande rörelsen och vaggar den till sömns. 

Även i en vagga påminner rörelsen och den grottliknande miljön barnet om tiden i livmodern, vilket gör det lättare för de flesta spädbarn att somna. Numera finns det också många andra innovationer som kan göra det lättare att somna, till exempel vår hängvagga och vagga, som kan vagga ditt barn till sömns tack vare vaggmotorn - utan att dina armar blir trötta.

Bra sömnrytm genom en regelbunden daglig rutin

Regelbundna läggtider har också en positiv effekt på barnets sömn. Spädbarn sover bäst när de läggs vid samma tid varje dag. Försök därför att organisera regelbundna läggtider och sovtider på kvällen.

För att stärka barnets dygnsrytm kan du vänja barnet vid fasta tider för lek, mat och sömn. Dessa rutiner ger barnet en pålitlig struktur och referenspunkter i vardagen. Det gör det också lättare för barnet att somna självständigt under dagen.

En fast ritual vid läggdags kan också vara till hjälp, eftersom det kan underlätta för barnet att förstå vad som kommer att hända - att dagen är slut och att det nu är dags för vila och sömn. Exempel på detta är gos, godnattsånger, sagor osv.

Naturligtvis fungerar detta inte alltid omedelbart och det finns ingen garanti för att det kommer att fungera för alla spädbarn. Men det är ändå värt att försöka erbjuda ditt barn denna hjälp.

Gör barnet trött

Om ditt äldre barn har svårt att somna på kvällen kan det bero på att det inte har fått tillräckligt med motion under dagen. Försök därför att erbjuda barnet mer aktivitet under dagen, t.ex. motion i friska luften, i trädgården, på lekplatsen eller genom att tumla runt i huset.

Mindre bebisar som ännu inte är så rörliga kan naturligtvis inte släppa loss på detta sätt. De kan dock köras i barnvagnen på eftermiddagen. Den friska luften gör det lite lättare för dem att sluta ögonen på kvällen.

En bekväm sovmiljö är A och O

Sovmiljön är mycket viktig för en god natts sömn. Faktorer som rumstemperatur, ljusstyrka och ljudnivå spelar en avgörande roll för hur lätt ditt barn kan somna.

Sovrummet bör varken vara för varmt eller för kallt; en rumstemperatur på 16-18 °C är idealisk för sömn och rummet bör vädras minst en gång om dagen med fönstret helt öppet.

Det är också värt att ta en närmare titt på ditt barns kläder, eftersom de inte bör vara för varma. Underkläder och pyjamas över en blöja är oftast tillräckligt, medan du på sommaren ofta kan klara dig med en blöja och en body.

Att vakna

Om ditt barn vaknar på natten är det bäst att inte tända ett starkt ljus. Helst ska du antingen bara använda en svag, dämpad lampa eller en lampa som barnet känner igen från läggdagsritualen. På så sätt vet barnet att det ännu inte är dags att vakna, utan att det fortfarande är dags att sova.

ANDRA LÄSER OCKSÅ

Varukorg

Din varukorg är tom.

Börja shoppa

Välj alternativ