MATERIALGUIDE

Att använda rätt material är oerhört viktigt för oss. Därför väljer vi hållbara, naturliga och organiska material av hög kvalitet när det är möjligt. Nedan kan du se en översikt över de organiska material och fibrer som vi använder för våra textilprodukter.

Ekologisk bomull

Ekologisk bomull är mer hållbar, mjukare, och även om den inte är allergivänlig anses den fortfarande vara ett bättre val för individer med allergier eller känslighet, jämfört med konventionell bomull. Ekologisk bomull odlas utan användning av syntetiska bekämpningsmedel, herbicider eller genetiskt modifierade organismer (GMO), vilket kan minska risken för kemikalierester och potentiellt hudirriterande ämnen. Men den viktigaste fördelen är att skydda ekosystemet, minska slöseriet av vatten och säkerställa en säkrare arbetsmiljö för bönder och tillverkare.

KAPOK

Vår kapok är en 100% naturlig och ekologisk fiber. Även om kapok växer naturligt i regnskogen, och inte kräver skötsel av människor, är den i sig inte ekologisk. För att säkerställa att vår kapok är ekologisk skördas den vild utan användning av gödningsmedel, kemikalier och bekämpningsmedel. Kapok behöver inte behandlas med kemikalier för att göra den säker och hälsosam för användning av människor, eftersom den är en naturligt hälsosam och säker fiber.

Kapokfibrer är naturligt allergivänliga, antimikrobiella och resistenta mot husdammskvalster. Kapokfibern avvisar naturligt fukt, vilket gör den ogästvänlig för mögel och bakterier att frodas i. Kapok är en av få regnskogsprodukter som är 100% ekologisk och produceras med omsorg för miljön under odling, produktion samt tillverkning av slutprodukten.

VOILE

Voile är ett lättviktigt, slätvävt tyg av 100% bomull. Det har ett högre trådantal än de flesta bomullstyger, vilket ger en silkesmjuk hand. Voiletyg är ett perfekt alternativ för sommaren eftersom det är lätt, andningsbart och halvt genomskinligt.

De viktigaste egenskaperna hos voile av hög kvalitet är: Det är silkesmjukt, lättdraperat, utan stretch, lätt genomskinligt, styvt men flexibelt. Tyget är därför mycket mångsidigt och dess egenskaper gör det utmärkt för både kläder och heminredning.

Naturlatex

Naturlatex är en produkt som framställs av gummiträdets sav. Latexsav från gummiträdet innehåller antibakteriella föreningar. Dessutom är latexsav av naturen resistent mot dammkvalster. Att knacka på ett gummiträd för att samla upp saven dödar inte trädet, så det fortsätter att avlägsna koldioxid från luften i många år framöver. Latex som används i textilier gör att de håller längre och är helt biologiskt nedbrytbara i slutet av sin livscykel.

Kokosnötsfiber

Kokosfibrer är en naturlig cellulosafiber som utvinns från kokosnötskal. Det är det fibrösa materialet som finns mellan ytterskiktet på en kokosnöt och det hårda inre skalet. Kokosodlingar fokuserar vanligtvis på kokosolja, -mjölk och -vatten men även andra kokosnötprodukter som torkad kokosnöt.

Genom att använda kokosnötskal, som är en biprodukt av kokosodlingar, kan en restprodukt omvandlas till en användbar produkt som har tagits fram med miljön i åtanke. Kokosfibrer är dessutom 100% biologiskt nedbrytbara.

Boveteskal

Boveteskal är det yttre skalet på bovetegryn. De är en biprodukt från livsmedelsindustrin, vilket innebär att en restprodukt förvandlas till en användbar källa. Boveteskal är även naturligt allergivänliga. Det gör att det är omöjligt för bakterier, svamp och husdammskvalster att göra sig hemmastadda i materialet. En hygienisk kudde som passar dig som har allergier.