När kan man ta graviditetstest?

Nedanstående är baserat på egna hållningar och erfarenheter. Vi rekommenderar att du konsulterar din läkare vid sjukdom eller misstanke om sjukdom.

Att ta ett graviditetstest är kanske något av det mest spännande man kan göra i livet. Men när kan man göra testet och när på dagen ska man ta graviditetstest?

I den här artikeln får du svar på fem vanliga frågor om när man kan ta graviditetstest. Du får även veta mer om hur testet fungerar.

Hur fungerar ett graviditetstest?

Ungefär en vecka efter du blivit befruktad så börjar ett hormon bildas i kroppen. Detta hormon kallas hCG och det hjälper bland annat till att bilda moderkakan.

Efter omkring tre veckor finns så pass mycket av hormonet i kroppen att det går att mäta i urinet. Ett graviditetstest fungerar på så sätt att det mäter nivåerna av hCG i ditt kiss och kan på så sätt avgöra om du är gravid eller inte.

Det är viktigt att du följer de instruktioner som följer med testet. Detta för att kunna få ett säkert svar. Efter att du kissat på stickan kommer resultatet inom några minuter, beroende på vilket test du köpt.

När ska man ta graviditetstest?

Så, när kan jag ta graviditetstestet? Eller som den otåliga antagligen frågar sig; när kan man tidigast göra ett graviditetstest? Det korta svaret är: samma dag som mensen borde ha kommit. Testen är nämligen så känsliga att de redan då kan visa ett resultat som är 99% säkert.

Om du vet när du har haft ägglossning, till exempel med hjälp av ett ägglossningstest, kan du ta ett graviditetstestet två veckor efter att du haft ägglossning. Har du oregelbunden mens kan du ta testet cirka tre veckor efter tillfället då du tror att du blivit gravid.

Det kan hända att du tar testet för tidigt och att det därför visar negativt. Din ägglossning kan ha hoppat och dessutom kan spermier överleva i äggledarna i upp till fem dagar. Om du fått ett negativt resultat men ändå tror att du är gravid, kan du göra ett nytt test efter en vecka.

Hur lång tid efter samlag kan jag göra graviditetstest?

För att öka chansen att bli gravid bör du ha samlag från omkring tre dagar innan ägglossning till och med dagen efter ägglossning. Det är nämligen de dagar i din cykel då det är störst chans för en befruktning att ske.

Som vi nämnt tidigare så går nivåerna av hCG att mäta från ungefär tre veckor efter befruktningen. Så på frågan “hur lång tid efter samlag ska jag ta graviditetstest” är svaret “omkring tre veckor efter”.

Det finns vissa tester du kan ta innan mensen skulle ha kommit. Vissa graviditetstest kan nämligen ge svar hela fem dagar innan förväntad mens. Du kan också ta ett test om du känner klassiska graviditetssymptom, såsom illamående eller förändrade bröst.

När på dygnet ska jag ta testet?

En annan viktig faktor är att veta när man ska ta graviditetstest på dagen, alltså vilken tid på dygnet då du har störst chans att få ett resultat som är korrekt.

Faktum är att koncentrationen av hCG är som högst på morgonen. Det är därför bäst om du kan ta ett graviditetstest när du vaknar på morgonen. Om du vill testa en tidig graviditet är det särskilt viktigt att ta graviditetstestet med den första urinen.

De flesta av dagens test är så pass känsliga att du kan ta det när du vill på dagen. Om du redan har passerat datumet då du borde haft mens, kan du ta testet när som helst på dygnet.

Kan man ta graviditetstest när man har mens?

Det är möjligt att du får mens medan du är gravid, men det är mycket ovanligt. Det kan till exempel handla om att din kropp “råkar” få mens, eftersom den blir lite ställd i och med den nya graviditeten.

Små blödningar är normalt i början av en graviditet. Skulle du få en större blödning bör du kontakta sjukvården, eftersom risken finns att det handlar om ett missfall. Om du fått missfall eller gjort abort så kan nivån av hCG vara förhöjd i upp till en månad efteråt.

Om du tror att du är gravid kan du göra ett nytt test när din mens är över, för att se om det fortfarande är positivt. Om du känner dig orolig eller osäker kan du kontakta MVC.

Vill du läsa mer om graviditetstest? Klicka dig vidare till denna informationssida hos 1177.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.