Bebisar och hicka

Nedanstående är baserat på egna hållningar och erfarenheter. Vi rekommenderar att du konsulterar din läkare vid sjukdom eller misstanke om sjukdom.

Nästan alla bebisar går vid någon tidpunkt igenom en period med mycket hicka.

Barnet upplever i regel inte hickan som särskilt besvärande eftersom hicka är helt naturligt. Inte desto mindre kan man som förälder bli orolig och bekymrad när man lägger märke till att ens barn hickar mycket och verkar bli ganska störd av det. Det finns som tur är en rad med goda råd som man kan dra nytta av när ett barn hickar.

Varför får bebisar hicka?

Väldigt små barn får oftast hicka i samband med amning när de sväljer mycket luft. För bebisar som har börjat äta fast föda uppstår hicka ofta till följd av att barnet äter eller dricker för fort, precis som vi vuxna kan göra. Hicka är en naturlig reaktion som sker i kroppen när det fastnar mat i matstrupen. Hicka är i all sin enkelhet en mekanism som magsäcken sätter igång när den får signaler om att något har fastnat i matstrupen. Att hicka är alltså ganska ofarligt och upphör i regel när maten i matstrupen trillar ner i matsäcken.

Det här kan du göra om ditt barn får hicka

Om barnet börjar hicka är det en rekommendation att ta upp barnet så att det kan rapa eller kräkas upp lite av mjölken eller maten. Det är generellt sett en bra strategi att lyfta upp barnet flera gånger under en amning, eftersom den lilla pausen i ammandet minimerar risken för att barnet sväljer för mycket luft. Du kan även prova att ge barnet nappen eftersom den stimulerar salivproduktionen, och den extra saliven kan få hickan att upphöra.

Om din bebis har en tendens att hicka mycket kan det hjälpa med tätare amningsintervaller istället för att vänta tills barnet är hungrigt. Om bebisen inte är hungrig kommer han eller hon vara mer avslappnad vilket i sig är en bra förutsättning för att undvika hicka.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.