Gå till innehåll

Allt om Kejsarsnitt - Fördelar, risker och tips

För vissa är det viktigt att kunna välja att föda med kejsarsnitt, medan andra inte vill föda vaginalt. Andra har inte något val, utan kejsarsnitt blir den förlossning som väljs åt dem av olika anledningar.

I den här artikeln får du läsa allt du behöver vet om kejsarsnitt. Du får till exempel information om de olika typerna samt om tiden efteråt.

Vad är kejsarsnitt?

Kejsarsnitt är en typ av förlossning. Istället för att barnet föds vaginalt, så tar man istället ut det med hjälp av operation. Det finns olika anledningar till att man gör kejsarsnitt. Det finns tre typer: planerat, akut samt urakut. Du kan läsa mer om dessa längre ner i artikeln.

Ett kejsarsnitt går till så att en läkare skär ett snitt i höjd med blygdbenet. Man öppnar sedan upp magen och livmodern för att lyfta ut barnet. Barnet tas ut på bara några minuter och sedan sys livmodern och magen ihop. Hela operationen tar vanligtvis 15-60 minuter.

Men varför heter det kejsarsnitt egentligen? Man vet faktiskt inte helt säkert. Myten säger att Julius Caesar föddes med kejsarsnitt och att det uppkallades efter honom (t.ex heter kejsarsnitt caesarean på engelska). En annan hypotes är att det kommer från latinets caedare = “att skära”.

Vill du läsa mer om kejsarsnittets historia kan du klicka här (text på engelska).

Varför kejsarsnitt?

Enligt Socialstyrelsens statistik så är antalet barn som föds med kejsarsnitt cirka 17%, alltså omkring vart sjätte barn. Av dessa är ungefär hälften planerade kejsarsnitt medan den andra hälften är akuta kejsarsnitt.

Man använder sig av kejsarsnitt eftersom en vaginal förlossning inte är möjlig. Anledningen till varför varierar. Det kan vara så att du själv valt att göra kejsarsnitt eller så väljer läkarna att göra det för barnets eller din egen hälsa.

Vanliga orsaker till att man gör kejsarsnitt kan vara:

  • Havandeskapsförgiftning
  • Sätesbjudning, det vill säga att barnet ligger med stjärten nedåt
  • Komplicerad flerbarnsfödsel
  • Förlossningsrädsla
  • Föreliggande moderkaka, alltså att moderkakan är i vägen för barnet
  • Trångt bäcken eller stort barn.

Olika typer av kejsarsnitt

Planerat kejsarsnitt
Urakut kejsarsnitt
Akut kejsarsnitt

Om kejsarsnittet är planerat, så har du fått en tid och dag som du ska vara på sjukhuset. För många kan det kännas skönt att veta exakt den dagen man kommer att få barn.

Det kan även kännas skönt att få ställa eventuella frågor innan samt förbereda sig mentalt. Någon närstående får gärna vara med, oavsett om du gör ett planerat eller ett akut kejsarsnitt.

Därutöver får du ofta ryggmärgsbedövning, både vid planerade och akuta snitt.

Urakut kejsarsnitt kallas även för akutsnitt eller omedelbart kejsarsnitt. Urakut kejsarsnitt görs endast när barnet behöver komma ut så fort som möjligt.

Vid urakut kejsarsnitt hinner man inte med vissa förberedelser. Det brukar endast ta cirka 10-15 minuter innan barnet plockas ut, från det att man tagit beslutet.

Det är vanligt att du blir sövd, så att barnet kan plockas ut med en gång. Närstående brukar inte kunna närvara vid själva operationen.

 

Ett akut kejsarsnitt innebär att förlossningen redan startat, men av någon anledning så får man istället använda sig av kejsarsnitt för att få ut barnet.

Orsakerna kan till exempel vara att förlossningen tar för lång tid, att barnet riskerar att drabbas av syrebrist eller att du fått bristningar i livmodern.

Oftast brukar allt gå väldigt fort. Från det att beslutet om kejsarsnitt tagits så tar det bara omkring 30-60 minuter innan ditt barn är ute. Vissa tycker att detta kan kännas jobbigt, eftersom det inte finns så mycket tid till att ställa frågor om själva ingreppet.

Kejsarsnitt eller “vanlig” förlossning?

Många står i valet och kvalet om huruvida de ska göra kejsarsnitt eller genomgå en “vanlig” förlossning. Vissa känner att de behöver “övertala” vården för att bli beviljade snitt. Andra ser fram emot att föda vaginalt och kan därför tycka det är jobbigt att behöva göra kejsarsnitt.

Fördelar med kejsarsnitt är du kan planera din förlossning. Dessutom minskar risken för framfall samt skador i bäckenbotten. Kejsarsnitt är dessutom mer eller mindre smärtfritt. Dock kan vissa känna smärta en tid efteråt.

Om du känner dig osäker bör du alltid diskutera med en barnmorska om vad du vill samt eventuella risker. Har du förlossningsrädsla bör du berätta detta i din första kontakt med MVC. Det viktigaste är att du kan känna dig trygg med din förlossning.

Om du har förlossningsrädsla men önskar att föda vaginalt så kan det ibland hjälpa att gå i terapi. För att läsa mer om förlossningsrädsla hos 1177 kan du klicka här.

Kejsarsnitt - Tvillingar

Omkring hälften av förlossningar med tvillingar sker genom vaginal förlossning och den andra hälften genom kejsarsnitt. Det är vanligt att tvillingar anländer före det väntade förlossningsdatumet. Processen att föda två barn är inte nödvändigtvis mer ansträngande eller smärtsam än att föda ett barn.

Förlossningen av tvillingar brukar ofta att ske innan det beräknade datumet. Exakt tidpunkt för förlossningens start varierar beroende på faktorer som om tvillingarna delar moderkaka eller utseendet på fosterhinnorna enligt ultraljud.

Nyfödda tvillingar, särskilt de som föds för tidigt, spenderar ofta sina första veckor på en neonatalavdelning där de får nödvändig vård.

Beslutet mellan vaginal förlossning och kejsarsnitt baseras ofta på positionen av den tvilling som ligger närmast födelsekanalen. Om denna tvilling är positionerad med huvudet nedåt, är vaginal förlossning vanligtvis möjlig.

Rekommendationen för ett kejsarsnitt kommer om den nedre tvillingen ligger i en position som inte är med huvudet nedåt.

Kejsarsnitt kan även rekommenderas av andra skäl, exempelvis om förlossningen börjar spontant före den 32:a graviditetsveckan eller om något av barnen bedöms vara för lättviktigt.

Ett samtal mellan den gravida och läkaren, stöttat av ultraljudsundersökning, hjälper till att bestämma den lämpligaste förlossningsmetoden. Det finns utrymme för dig att delta i detta beslut och påverka valet av förlossningssätt.

Direkt efteråt

Direkt efter förlossningen måste livmodern dra ihop sig ordentligt, men om den inte gör det finns läkemedel för detta. Själva såret börjar läka snabbt av sig själv och läker vanligtvis ihop inom fem till åtta veckor. En viktig eftervård vid kejsarsnitt är att hålla såret rent och torrt.

Om utseendet på ditt ärr är av stor betydelse för dig, är det viktigt att du fortsätter att täcka det med tejp. Använd en tjockare typ av kirurgisk tejp och fortsätt med detta upp till sex veckor efter att operationen har utförts. Denna tejp ska appliceras direkt längs sårets linje och bytas ut varje dag för att uppnå de bästa möjliga resultaten.

Barnet kan få lite svårt att andas direkt efter att det kommit ut, eftersom födseln kommer lite oförberett. Det kan även ta lite längre tid innan mjölkproduktionen kommer igång. På grund av detta är det är bra om barnet får ligga hud mot hud efter födseln.

Under den första månaden ska du inte göra några tunga lyft. Men det är tack och lov helt okej att lyfta din bebis.

Du ska helst inte bada efter ett kejsarsnitt men duscha går bra. En annan slags eftervård är att röra på benen och fötterna för att få igång cirkulationen och minska risken för blodpropp.

Tiden efter kejsarsnitt

Själva läkningen av såret vid kejsarsnitt kan ta tid och det kan ta upp till 1-2 år innan ärrvävnaden är färdigbildad. Många funderar på hur magen kommer att se ut efter kejsarsnitt, men det är svårt att veta innan såret läkt ordentligt.

Men vad händer om du blir gravid efter ett kejsarsnitt? Vissa får rådet med att vänta en tid med att bli gravida igen, ibland upp till ett år men inte längre än så.

Beroende på orsak till kejsarsnittet, så kan det absolut vara möjligt att föda vaginalt den andra gången, om du vill det.

Det går bra att ha sex innan allt läkt ordentligt, så länge allt känns bra. Det kan dock vara bra att i början använda kondom eller femidom för att undvika infektion. Klicka här för att läsa mer om sex efter att du har fått barn.

En del tycker att det känns skönt att bära gördel efter kejsarsnittet. Den kan ge stöd och smärtlindring under läkningsperioden. Den gör det även mer bekvämt att exempelvis skratta och hosta.

Ärr efter kejsarsnitt

En annan vanlig fråga som uppstår är hur ens kejsarsnittsärr kommer att se ut. Det är inte helt lätt att tidigt säga hur ett ärr från kejsarsnitt kommer se ut. Detta eftersom det kan ta några månader och upp till ett år innan allt läkt ordentligt.

Som regel skär man så att ärret hamnar under bikinilinjen. Alltså brukar det oftast inte synas när du har trosor eller bikini på dig. Om du gör kejsarsnitt igen, görs snittet oftast i det gamla ärret.

Det är inte helt ovanligt att ärret bildar ett slags veck på magen. Efter graviditeten kan magen vara svullen ett tag och det kan då bildas som en liten hängmage över vecket/ärret. Om du vill kan du så småningom återställa kroppen med hjälp av kost och träning.

Har du frågor om ditt ärr så kan du prata med barnmorskan.

Komplikationer

Kejsarsnitt är en säker operation. Dock är risker med kejsarsnitt något högre än vid vaginal förlossning. Precis som med alla operationer så finns det även en viss risk för komplikationer efter kejsarsnitt.

Det är exempelvis ökad risk för infektion i livmodern eller urinvägsinfektion, blödning i livmodern eller att livmodern inte drar ihop sig ordentligt. Om du upplever besvär efter kejsarsnittet så ska du alltid prata med en barnmorskemottagning

Det är även vanligare att sammanväxningar, även kallat adherenser. Omkring 37% av kvinnor som fött med kejsarsnitt sammanväxningar. Detta kan jämföras med 10% av de som föder vaginalt.

Om du skulle få feber och samtidigt få ont i livmodern efter kejsarsnittet eller bli svullen eller öm i vaden (vilket kan vara symptom för blodpropp) så bör du åka direkt till en akutmottagning eller gynekologisk akutmottagning.

Träning efter kejsarsnitt

Så, när kan du sätta igång att träna igen? Som vi nämnt tidigare ska du inledningsvis inte göra några tunga lyft. Max en matkasses tyngd brukar vara en bra riktlinje.

Du bör vänta med att träna magmusklerna, eftersom de behöver tid för att läka ihop. Simning ska likaledes undvikas på grund av infektionsrisken. Undvik att springa och träna magmusklerna tills du varit på återbesök hos BVC, alltså cirka två månader efter förlossningen.

Ett tips är att göra mjuk träning i vardagen, som att gå i trappor, skjuta barnvagnen och promenera. Tänk på att lyssna på kroppen och var försiktig till en början.

Var stolt!

Sist men inte minst vill vi ge lite pepp och några upplyftande ord. Oavsett anledning till att du gjort ditt kejsarsnitt, så är det både starkt och modigt.

Vi hoppas att du kan vara stolt över ditt ärr – oavsett hur det ser ut! Det är ett bevis på din oroliga styrka som förälder och dessutom ett minne över kärleken till ditt barn.

Om du vill läsa mer om kejsarsnitt kan du klicka här för att komma till 1177:s informationssida.

ANDRA LÄSER OCKSÅ

Varukorg

Din varukorg är tom.

Börja shoppa

Välj alternativ