Hur kan jag öka chansen att bli gravid?

Nedanstående är baserat på egna hållningar och erfarenheter. Vi rekommenderar att du konsulterar din läkare vid sjukdom eller misstanke om sjukdom.

Hur kan jag öka chansen att bli gravid? Det är en fråga som en del behöver ställa sig någon gång i livet. För vissa beror det på att de vill bli gravida fortare, medan andra drabbas av ofrivillig barnlöshet.

I den här artikeln får du svar på 6 vanliga frågor om att öka chanserna till en graviditet. Du får till exempel veta mer om att varför det kan vara svårt att bli gravid samt var och hur du kan få hjälp.

Hur kan jag öka chansen att bli gravid?

Först och främst kan det vara bra att lära känna din kropp och främst din menscykel, så att du vet när du har ägglossning. Generellt finns det 2-6 dagar under din menscykel då det är enklare att bli gravid – omkring tre dagar innan ägglossning t.o.m dagen efter.

För att ta reda på vilka dagar det gäller kan du använda dig av ett ägglossningstest. Det finns även appar som kan hjälpa dig att hålla reda på ägglossning och menscykel.

Det finns även vissa husmorsknep och myter. Till exempel att äta mörk choklad, att höja fötterna för att öka chansen att bli gravid efter samlag samt att ta små mängder Bisolvon i samband med ägglossning, då hostmedicin tunnar ut slemhinnorna. Dock stöds inte detta av någon officiell forskning.

Varför är det svårt att bli gravid?

Omkring 80% blir gravida inom ett år efter att de börjat försöka, medan det är svårare för en del. Här följer några av de vanligaste orsakerna till svårigheter att bli gravid.

Ålder

Chansen att bli gravid minskar rejält efter 35. Generellt bör man försöka bli gravid i ett år innan man söker hjälp, men är du över 35 bör du söka hjälp efter ett halvår. Kvinnor över 40 bör kontakta läkare så snart de bestämt sig för att bli gravida.

PCOS

PCOS, eller polycystiskt ovarialsyndrom, upptäcks oftast när man försöker blir gravid men inte lyckas. Om du har diagnostiserats med PCOS kan du få läkemedel som stimulerar ägglossning. En god nyhet är att det oftast finns fler ägg att ta av hos någon som har PCOS.

Hypotyreos

Kvinnor med hypotyreos har oftast svårare att bli gravida. Hypotyreos betyder att du har underfunktion i sköldkörteln. Detta gör att du inte producerar tillräckligt med hormoner och det kan i sin tur leda till svårigheter att bli gravid.

Endometrios

Endometrios drabbar omkring var tionde kvinna i fertil ålder. Sjukdomen kan göra det svårare att bli gravid. Dels på grund av smärta och menstruationsrubbningar, men även som ett resultat av försämrad funktion i äggstockar och äggledare.

Vad kan jag göra som man?

Om ett par söker hjälp för att bli gravida kan man i en tredjedel av fallen härleda problemen till mannen. Det kan till exempel vara så att du har låg spermiekvalitet. Här nedan följer några tips på hur din kost och hälsa kan öka chanserna till en graviditet.

Kost

Det är viktigt att äta hälsosamt och ha en varierad kost. Det finns även studier som visat att det är bra om du får i dig zink. Du bör också se till att motionera regelbundet och sova ordentligt. Rökning och alkohol kan likaledes påverka spermieproduktionen negativt.

Hälsa

Även för män kan åldern spela roll när det kommer till fertilitet. Efter 35 minskar chansen att få till en graviditet. Därtill är det viktigt att testiklarna inte blir för varma, så undvik heta bad och att ha datorn i knät. Dessutom är det viktigt att inte stressa för mycket.

Vad kan jag göra som kvinna?

Som vi nämnde i rubriken ovan så kan omkring en tredjedel av fertilitetsproblem härledas till mannen – och detsamma gäller för kvinnor. För den resterande tredjedelen handlar det om en kombination av faktorer.

Här nedan får du tips på vad du som kvinna kan göra för att öka chansen att bli gravid.

Kost

Att äta hälsosamt är alltid en fördel, inte minst om du försöker bli gravid. Det är även bra om du kan få i dig D-vitamin och E-vitamin, som har visat sig vara viktiga för fertilitet och ägglossning. Du bör även få i dig mer järn från frukt och grönt.

Hälsa

En viktig faktor är att sova ordentligt och inte stressa. Det finns studier som visat att stress under ägglossningen minskar chansen att bli gravid. Du kan också öka dina chanser genom att sluta röka, dricka mindre alkohol samt motionera minst en halvtimme om dagen.

Kan jag öka chansen att få tvillingar?

Det finns vissa vars högsta dröm är att få tvillingar. Andra kan istället drabbas av lätt panik när de får reda på att de ska få två barn istället för ett.

Det är dock inte så vanligt att få tvillingar. Endast 1-3% av alla graviditeter är en tvillinggraviditet.

Vissa husmorsknep och myter säger sig veta hur du kan öka chansen att bli gravid med tvillingar. Det kan till exempel vara att äta mjölkprodukter eller gå upp i vikt. Dock finns det inga studier som visar att du med kost eller livsstil kan öka chansen att få tvillingar.

Nedan följer en lista med fyra saker som statistiskt sett kan öka chansen att få tvillingar.

Släktskap

Att få tvillingar kan till viss del vara ärftligt. Det handlar om att den företeelse där två ägg släpper samtidigt kan gå i arv.

Ålder

Om du är äldre än 30 år ökar chansen att få tvillingar.

Skaffa fler barn

Om du redan har barn eller fått tvillingar tidigare så är chansen större att få tvillingar.

Var tvåäggstvilling

Om du är kvinna och tvåäggstvilling så ökar chansen rejält att få tvillingar.

Hur kan jag få hjälp?

Om du vill bli gravid men ni inte lyckas på egen hand så finns det hjälp att få. Det kan till exempel vara en idé att söka hjälp om du är över 35, om du sällan har mens eller om du haft komplikationer vid en magoperation.

Du kan börja med att kontakta din vårdcentral, en infertilitetsklinik, kvinnoklinik eller gynekologisk klinik. Där kan du sedan få genomgå en barnlöshetsutredning. Klicka här för att komma till 1177:s informationssida om ofrivillig barnlöshet.

En vanlig behandling som de flesta hört talas om är IVF, eller in vitro-fertilisering. IVF kallas även för provrörsbefruktning. Man tar då spermier från mannen och ägg från kvinnan och låter de befruktas utanför kroppen. För att läsa mer om IVF hos 1177 kan du klicka här.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.