Hemorrojder under graviditeten

Nedanstående är baserat på egna hållningar och erfarenheter. Vi rekommenderar att du konsulterar din läkare vid sjukdom eller misstanke om sjukdom.

Under graviditeten är det vanligt att kroppen börjar bete sig annorlunda än tidigare. Flera olika krämpor brukar uppkomma och ett mycket vanligt besvär är hemorrojder.

I den här artikeln får du svar på 8 vanliga frågor gällande hemorrojder under graviditeten. Du får bland annat veta mer om hur du kan lindra dina besvär samt vad du kan göra för att försöka undvika hemorrojder.

Vad är hemorrojder?

När det kommer till hemorrojder så brukar man skilja på inre hemorrojder och yttre hemorrojder. De uppstår vanligen samtidigt.

I ändtarmsöppningen finns små kuddar bestående av blodkärl och bindväv. Dessa kallas för analkuddar. Dessa kan svullna upp och glida ut ur analöppningen och det är detta som kallas inre hemorrojder. De yttre hemorrojderna bildas istället i huden runt analöppningen.

Det är inte helt klarlagt varför man får hemorrojder. Man tror att det kan bero på att analkuddarna förstoras på grund av trycket i blodkärlen. Risken för hemorrojder ökar även om du blir förstoppad.

Hur vet man att man har hemorrojder?

Hemorrojderna yttrar sig oftast som små bölder. Vanliga symptom är att du känner smärta, klåda eller sveda. Du kan även få flytningar eller små blödningar från ändtarmen, vilket oftast syns när du torkar dig efter toalettbesök.

Du kan även känna hemorrojderna som små utbuktningar runt ändtarmsöppningen. Om du haft hemorrojder förut, så märker du oftast själv att det är det som du har att göra med.

Hemorrojder som blöder är inte ovanligt och oftast ofarligt. Är det första gången du får blödningar så bör du dock kontakta vårdcentralen. Om du blöder kraftigt eller har svåra smärtor bör du genast kontakta vårdcentralen eller ringa 1177 för rådgivning.

Varför får man hemorrojder när man är gravid?

Om du är gravid är det mycket vanligt att du får hemorrojder – men det gör det inte mindre irriterande för det! Som vi nämnt tidigare så beror hemorrojder troligtvis på ökat tryck i blodkärlen. Men vad har det med graviditeten att göra?

Under graviditeten ökar den växande livmodern trycket på magens stora blodkärl. När du är gravid har du dessutom en större mängd blod, närmare bestämt omkring 1,5 liter mer. Därför blir också trycket i ändtarmens blodkärl högre, vilket ökar risken för att hemorrojder bildas.

Blir du dessutom förstoppad ökar risken ytterligare, eftersom man då måste ta i och krysta hårdare för att tarmen ska tömmas.

I vilken graviditetsvecka är de vanligast?

Du kan få hemorrojder oavsett om du är tidigt gravid eller är gravid i vecka 38. Ofta ökar risken ju större livmodern blir och ju mer du behöver sitta still. Redan i vecka 8 kan många exempelvis märka att magen blir trögare och att problem med hemorrojder börjar uppstå.

Tyvärr finns det också de som har hemorrojder under hela graviditeten. Tack och lov brukar besvären i så fall försvinna kort efter förlossningen.

Hur kan man lindra sina besvär?

Dina besvär kan ofta lindras med hjälp av receptfria läkemedel, om du vet säkert att det är hemorrojder du fått. Oftast ges läkemedel i form av salvor eller stolpiller. Läkemedlen kan exempelvis hjälpa till med smärtlindring samt minska risken för inflammation, blödningar eller klåda.

Rådgör med personal på apoteket vilken salva mot hemorrojder du bör använda om du är gravid.

Nedan följer ytterligare tips som kan lindra dina besvär:

  • Håll rent runt ändtarmen för att undvika inflammationer.
  • Tvätta rent noggrant och varsamt med bara ljummet vatten.
  • Torka försiktigt och “klappa” torrt. Gnugga eller klia inte.
  • Sitt på en kudde om du måste sitta still under längre perioder.

Vilken behandling finns?

Det finns inget specifikt sätt att behandla hemorrojder på när man är gravid. Du kan dock fråga på apoteket vilka salva som är lämpligast att använda för smärtlindring, klåda och för att minska risken för inflammation.

I sällsynta fall behövs kirurgisk behandling, om hemorrojderna är stora eller orsakar kraftiga blödningar. Detta är dock mycket ovanligt och oftast går hemorrojder över av sig själva.

Du kan läsa mer om hemorrojder, dess orsaker, biverkningar och behandling på 1177. Här kan du även hitta kontaktuppgifter till närmaste vårdcentral. Om du behöver sjukvårdsrådgivning kan du även ringa telefonnummer 1177.

När försvinner de?

Oftast försvinner besvär med hemorrojder av sig själv. Det viktigaste är att ha tålamod samt undvika förstoppning, vilket du kan läsa mer om under “Hur undviker man att få hemorrojder?”.

Om dina besvär inte lindrats efter 2-3 veckor trots behandling, bör du kontakta sjukvården. Om det blöder från själva ändtarmen eller om du har mycket ont, bör du likaledes ta kontakt med sjukvården.

Hur undviker man att få hemorrojder?

Du bör försöka undvika att bli förstoppad, eftersom det brukar öka besvären. Två saker som kan underlätta förstoppning är kosthållning samt motion.

Kosthållning

  • Ät fiberrik mat! Introducera mer potatis, grovt bröd, bönor och ärtor i din kost
  • Har du svårt för fiberrik mat kan du istället köpa bulkmedel på apoteket
  • Minska intagandet av vitt mjöl i exempelvis bröd och pasta
  • När du äter mer fibrer ska du också dricka mer vatten, gärna varmt
  • Försök att gå på toaletten varje dag, helst vid samma tidpunkt

Kom ihåg att det kan ta ett tag innan du märker skillnad, så öka ditt fiberintag under minst sex veckor. Om du blir förstoppad igen, kan besvären med hemorrojder komma tillbaka.

Motion

Ett annat tips är att försöka röra på dig så mycket som du känner att du klarar av. Vi är dock väl medvetna om hur svårt det kan vara att få in nya motionsrutiner – speciellt om du är höggravid!

För att få lite extra rörelse i vardagen kan du till exempel försöka gå en promenad på rasten eller på vägen hem. Om du har ett stillasittande jobb kan du försöka ta kortare pauser för promenader.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.