SHOP RESPONSIBLY

När du köper varor - köp bra varor av hållbar kvalitet.

SHOP RESPONSIBLY

När du köper varor - köp bra varor av hållbar kvalitet.

För våra barn och våra barns barn

På Moonboon fokuserar vi på att skydda människor, djur och miljö och använder endast naturliga material av hög kvalitet. Som GOTS-certifierat företag har vi åtagit oss att använda ekologiska material som producerats under säkra och ansvarsfulla arbetsförhållanden från början till slut.

GOTS

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är världens ledande standard för ekologiska fibrer. Detta försäkrar att alla leverantörer i en produkts leveranskedja garanterar utmärkta arbetsförhållanden och använder ekologiska material.
För produkter med minst 70 % ekologiskt material används märkningen "tillverkad med ekologiskt material" och produkter med mer än 95 % ekologiskt material får statusen "ekologiska". GOTS-certifierade produkter uppfyller de allra högsta kraven på hållbarhet och respekt för miljön, så du kan känna dig trygg med att din Moonboon-produkt har producerats utan användning av skadliga kemikalier eller bekämpningsmedel.

Förutom våra GOTS-certifierade produkter har Moonboon som företag inspekterats och bedömts i enlighet med GOTS. Standarden innehåller både sociala och miljömässiga kriterier som säkerställer reglering av arbetsförhållanden, rening av avloppsvatten, användning av kemikalier och krav på produktkvalitet.

OCS

OCS är Organic content standard - en internationell, frivillig standard som verifierar ekologisk input och kontrollkedja. Detta garanterar att produkter som är märkta med OCS är tillverkade av material från certifierade ekologiska gårdar och att det ekologiska innehållets identitet bibehålls: från gården till slutprodukten.
OrganicCotton 1.jpg

Ekologisk bomull

Ekologisk bomull är mjukare, allergivänlig och håller länge. Men den viktigaste fördelen är att skydda ekosystemet, minska slöseriet med vatten och skapa en säkrare arbetsmiljö för jordbrukare och tillverkare. Ekologisk bomull är ett hållbart och miljövänligt alternativ till vanlig bomull.

Alla våra textilprodukter innehåller GOTS certifierade ekologiska bomull.

Kapok 1.jpg

Kapok

Kapok växer naturligt i regnskogen och behöver inte skötas av människor. Den är också vildskördad och utan användning av gödningsmedel, kemikalier och bekämpningsmedel. Kapok behöver inte behandlas med kemikalier för att göra den säkert eller hälsosamt för användning av människor, eftersom den är naturligt hälsosam och säker.

Kapok är alltså en 100% naturlig och ekologisk fiber.

Kapokfiber är naturligt allergivänligt, antimikrobiellt och dammkvalsterbeständigt.Kapokfibrerna stöter naturligt bort fukt, vilket gör dem olämpliga för mögel och bakterier att trivas i. Kapok är en av de få hållbara regnskogsprodukterna som är 100% ekologiska och som inte har några negativa effekter på miljön vid odling, produktion och användning av produkten.

Voile.jpg

Voile

Voile är ett lättviktigt, slätvävt tyg av 100% bomull. Det har ett högre trådantal än de flesta bomullstyger, vilket ger en silkesmjuk hand. Voiletyg är ett perfekt alternativ för sommaren eftersom det är lätt, andningsbart och halvt genomskinligt. De viktigaste egenskaperna hos voile av hög kvalitet är: Det är silkesmjukt, lättdraperat, utan stretch, lätt genomskinligt, styvt men flexibelt. Tyget är därför mycket mångsidigt och dess egenskaper gör det utmärkt för både kläder och heminredning.

Latex.jpg

Naturlig latex

Naturlatex är en produkt som framställs av gummiträdets sav. Latexsav från gummiträdet innehåller antibakteriella föreningar. Dessutom är latexsav av naturen resistent mot dammkvalster. Att knacka på ett gummiträd för att samla upp saven dödar inte trädet, så det fortsätter att avlägsna koldioxid från luften i många år framöver. Latex som används i textilier gör att de håller längre och är helt biologiskt nedbrytbara i slutet av sin livscykel.

Coconut Fiber.jpg

Kokosnötsfiber

Kokosnötsfiber är en naturlig cellulosafiber som erhålls från kokosnötsskal. Det är det fibrösa material som finns mellan kokosnötternas yttre skal och det hårda inre skalet. Kokosnötsodling är vanligtvis inriktad på kokosolja, mjölk och vatten, men även andra kokosprodukter som torkad kokosnöt.

Genom att använda kokosnötsskal, som är en biprodukt från kokosnötsodling, kan en avfallsprodukt omvandlas till miljövänliga och hållbara produkter. Kokosnötsfiber är miljövänligt och biologiskt nedbrytbart. Det kommer från en förnybar källa och fibrerna eller tygerna är 100% biologiskt nedbrytbara.

Buckwheat Hulls.jpg

Boveteskal

Boveteskal är det yttre skalet av bovetegroddar. Det är en biprodukt från livsmedelsindustrin, vilket gör den mycket hållbar. Boveteskal är naturligt allergivänligt. Detta innebär att det är omöjligt för bakterier, svampar och dammkvalster att slå sig ner i materialet. En hygienisk kudde och lämplig för allergiker.

Rättvis produktion

Vi är också angelägna om att arbetsvillkoren och de sociala villkoren ska vara likvärdiga med dem som gäller för ledande sociala hållbarhetsstandarder. Detta innebär bland annat att vi och våra leverantörer måste ha ett system för hantering av social efterlevnad, med definierade delar för att se till att de sociala kriterierna uppfylls.
Några av avsnitten från de sociala kriterierna lyfts fram här:
 • Arbetet är fritt valt
 • Föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar
 • Barnarbete får inte användas.
 • Ingen diskriminering får förekomma.
 • Hälsa och säkerhet i arbetet (OHS)
 • Inga trakasserier och inget våld
 • Löner och bedömning av skillnaderna i levnadsstandard
 • Arbetstid
 • Inga otrygga anställningar erbjuds.
 • Migrerande arbetstagare

Moderna processer

Vårt fokus i alla led omfattar bearbetning, tillverkning, förpackning, märkning och distribution av alla textilier som är tillverkade av minst 70 % certifierade ekologiska fibrer.

Från den ekologiska fiberodlingen till den ursprungliga produktionen omfattas alla internationella eller nationella standarder för ekologiskt jordbruk som godkänts i IFOAM Familj av Standarder.

Alla steg i bearbetningen och tillverkningen av våra ekologiska textilier omfattas av detta. Därför fokuserar vi på följande:
 • Användning av GOTS-godkända färgämnen och hjälpmedel endast vid våtbearbetning.
 • Bearbetningsenheterna måste visa att de kan hantera miljön, inklusive rening av avloppsvatten.
 • Tekniska kvalitetsparametrar för färgbeständighet och krympning för färdiga varor krävs.
 • Begränsningar för accessoarer
 • Begränsningar för ytterligare fibermaterial
 • Miljöfarliga ämnen som är förbjudna i kemiska insatsvaror
 • Utvärdering av toxicitet och biologisk nedbrytbarhet för kemiska insatsvaror.
 • Naturliga, högkvalitativa material

  Med dagens hållbarhetsutmaningar och textilindustrins bidrag till dessa utmaningar måste vi gemensamt tänka om när det gäller produktion och konsumtion av textilier. Ekologiska fibrer spelar en mångfacetterad roll för att skapa en industri som aktivt minskar sin miljöpåverkan och prioriterar människors hälsa framför kortsiktiga vinster.

  Ekologiska fibrer är naturfibrer som odlas utan användning av syntetiska bekämpningsmedel (t.ex. insektsmedel), herbicider och GMO (genetiskt modifierade organismer) enligt principerna för ekologiskt jordbruk. Ekologiskt jordbruk är en produktionsprocess som främjar ekosystemens, markens och människornas hälsa.