Vad är en hängvagga?

En av de saker som många köper till sina nyfödda är en hängvagga eftersom det är en bekväm plats för bebisen att vara i när han eller hon ska komma till ro.

Vad är en hängvagga?

En hängvagga är en speciell variant av vagga där själva vaggan utgörs av ett stycke tyg, som spänns ut av en pinne, och en madrass i botten. Hängvaggan kan antingen hängas i en krok i taket eller i ett karmbeslag/dörrklämma som passar till de flesta dörrkarmar. Båda upphängningsvarianterna är 100 procent säkra, men genom att investera i ett karmbeslag undviker du arbetet med att borra hål i taket. Dörrklämman är även bra att ha om du vill ha möjligheten att flytta runt på hängvaggan och låta bebisen sova i samma rum som du befinner dig i.

Eftersom hängvaggan är tillverkad av tyg tar den i princip inget utrymme när den är nedtagen. Moonboon levererar en förvaringspåse tillsammans med hängvaggan och den rymmer vaggan, fjädern och madrassen. Det finns även plats för en dörrklämma, vilket gör att det är superenkelt att ta med hängvaggan när du besöker familj och vänner eller åker på semester, eftersom du inte behöver köpa någon resesäng.

Vilken hängvagga ska jag välja?

Det finns många olika hängvaggor i olika designer. Det de alla har gemensamt är att de skapar en ökad trygghet och lugn för barnet när denne ligger i vaggan. Vaggorna finns i flera olika material, färgsättningar och mönster, vilket gör det möjligt att hitta en vagga som passar din personliga stil och den övriga inredningen i hemmet.

På Moonboon har vi valt att producera en enkel hängvagga i ekologisk bomull och ett naturfärgat tyg – klassiskt och stilrent. Träpinnen är tillverkad i valnötsträ.

De hängvaggor som finns på marknaden har madrasser som är stoppade med ull. Då små bebisar inte kan reglera sin kroppstemperatur kan de bli mycket varma och svettiga av att sova på en ullmadrass inomhus – särskilt under sommaren.

Madrassen från Moonboon är den enda madrassen till hängvaggor som är tillverkad av det naturliga och allergivänliga materialet Kapok. Kapok, även kallat glansull, är ett fantastiskt material som är temperaturreglerande och därmed inte blir varmt och fuktigt, vilket är optimalt för en nyfödd bebis. 

När kan jag använda en hängvagga?

Hängvaggan kan användas från den dag ditt barn föds. De vaggande rörelserna från hängvaggan påminner barnet om tiden inne i livmodern och skapar därmed en känsla av ro och trygghet. Det är optimalt att använda hängvaggan redan från början; om du väntar tills barnet är medvetet om sin omgivning måste du i regel vänja barnet vid att ligga i hängvaggan.

Hängvaggan är särskilt bra för barn som har kolik och för barn som sover oroligt, eftersom vaggan imiterar de rörelser som bebisen är van vid från magen under graviditeten. Det ger bebisen en känsla av något som är tryggt och välkänt. En hängvagga är ett riktigt bra sätt att ge ditt barn (och därmed även dig) bättre och längre sömnperioder.

Hängvaggan går att använda både till en sovstund under dagen och för att sova i på natten om den blir den plats som barnet föredrar att sova på. 

Hur länge går det att använda vaggan?

Hängvaggor är utmärkta till de flesta bebisar men är kanske extra värda att prova om du har en bebis som har svårt för att sova. Själva hängvaggan kan du använda tills ditt barn väger 15 kilo men du kan bara använda fjädern tills barnet väger 12 kilo, eftersom den är utvecklad på ett sätt som gör att den även vaggar nyfödda barn som inte väger så mycket. Läs mer om vår fjäder här. Om du använder hängvaggan till dess att ditt barn kan sätta sig upp själv ska du se till att hängvaggan hänger nära golvet för att undvika att ditt barn skadar sig om han eller hon försöker att krypa ur vaggan.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.