Övertrött bebis

De första månaderna har spädbarn inte något regelbundet sömnmönster då det främst är deras hunger som styr när och hur ofta de är vakna.

Eftersom alla bebisar är olika varierar även sömnbehovet från barn till barn. Under barnets första levnadsår kommer det helt garanterat att inträffa perioder då bebisen kommer att vara övertrött. Som förälder är det aldrig enkelt att hantera ett barn som är övertrött, men som tur är finns det tillgång till hjälp.

Tecken på en övertrött bebis

Det är i regel först när bebisen är äldre än ett halvår som den börjar sova mer än fem sammanhängande timmar åt gången. Under barnets första halvår kan sömnmönstret och behovet vara sporadiskt, och därför kan bebisen snabbt bli övertrött. De relativt många, men korta, sömnperioderna täcker inte alltid barnets hela sömnbehov.

NÄR BEBISEN ÄR ÄLDRE ÄN ETT HALVÅR KOMMER DOCK UTVECKLINGEN AV BEBISENS NERVSYSTEM OCH HORMONPRODUKTION BIDRA TILL ATT BARNET SOVER LÄNGRE STUNDER ÅT GÅNGEN. SAMTIDIGT HAR BARNET ÄVEN UTVECKLAT EN MER REGELBUNDEN DYGNSRYTM VILKET INNEBÄR ATT BEBISEN KOMMER ATT SOVA MER UNDER NATTEN.

Även om de flesta spädbarn får en mer regelbunden dygnsrytm efter det första halvåret finns det de som fortsätter att sova mer sporadiskt under en längre tid, och därmed också oftare blir övertrötta.

En hängvagga kan hjälpa en övertrött bebis

Om ditt barn har en tendens till att bli övertrött finns det flera fördelar som du som förälder kan dra nytta av för att lösa problemet. En hängvagga är en av dem.

En hängvagga kan såväl hjälpa barnet att komma till ro och somna fortare som att sova en längre tid. De vaggande rörelserna påminner nämligen ditt barn om den trygga tiden inne i magen och bebisen kommer därför på ett naturligt sätt till ro och kan sova fridfullt i hängvaggan.

På Moonboon har vi även utvecklat en motor till vaggan som gör att den gungar automatiskt. På så sätt behöver du som förälder inte stå eller sitta och gunga hängvaggan för hand. Du kan med fördel låta motorn vagga din övertrötta bebis, och medan ditt barn faller i sömn kan du lägga upp benen och få en välförtjänt paus. Motorn kan ställas in på olika hastigheter och på så sätt anpassas till det tempo som din bebis tycker allra bäst om.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.