När får man ägglossning?

Om du vill bli gravid kan det vara bra att veta när du har ägglossning. Det är nämligen dagarna runt ägglossning det är störst chans att befruktning sker.

Men när inträffar ägglossning och hur vet man när man har det? Det och mycket annat får du reda på i den här artikeln.

Vad är ägglossning?

När du får ägglossning betyder det att ett ägg har mognat. När ägget är moget så lossnar det från äggstocken och samlas sedan upp av äggledaren.

Det vanligaste är att det lossnar ett ägg per månad. Dock kan det finnas vissa månader då inga ägg lossnar och det kan ha olika orsaker. Det kan också vara så att två ägg lossnar. Om båda äggen då blir befruktade, kan det leda till att du får tvåäggstvillingar.

Hur vet man när man har ägglossning?

Så, när har jag ägglossning egentligen? Vissa känner direkt när de har ägglossning och kan exempelvis få ont när ägget släpper. Andra känner inte något alls.

Det finns några olika saker som kan indikera att ägglossning sker:

  • Höjd kroppstemperatur
  • Dina flytningar blir genomskinliga och får ungefär samma konsistens som äggvita.
  • Det är möjligt att känna en molande värk i höjd med där äggstockarna.
  • Vissa får ökad sexlust.

Ägglossning och kroppstemperatur

Att mäta sin kroppstemperatur är ett bra sätt att veta ungefär när din ägglossning inträffar. Din kroppstemperatur sjunker nämligen precis innan ägglossning. Timmarna efter ägglossningen kommer den sedan att stiga.

Men när stiger tempen efter ägglossning? Ungefär ett dygn efter ägglossning så stiger din kroppstemperatur med cirka 0.3 grader-0.5 grader. Du behåller sedan den temperaturen tills dess att mensen börjar.

När är det lättast att bli gravid?

Ägget kan bara bli befruktat i upp till 24 timmar efter att det lossnat. Man ska dock komma ihåg ägget kan inväntas av spermierna, eftersom de kan överleva i 5-7 dagar i äggledarna.

För att optimera dina chanser att bli gravid bör du ha samlag eller föra in spermier 10 timmar innan ägglossningen. Ett dygn efter att ägget lossnat har chansen passerat att bli gravid – tills nästa ägglossning!

Om du har slutat med p-piller, när kommer ägglossningen då? Det är faktiskt svårt att säga, eftersom det kan variera mellan olika personer. För vissa startar cykeln direkt efter att du slutat med p-piller. Andra kan behöva vänta några månader innan ägglossningen sätter igång.

Vill du lära dig mer kan du läsa Moonboons artikel om att öka chansen att bli gravid.

När fäster ägget efter ägglossning?

Det finns omkring 24 timmar under din cykel då ägget kan bli befruktat. Men eftersom spermierna kan leva några dagar i äggledarna, kan du blir gravid upp till tre dagar innan ägglossning och upp till en dag efteråt.

Befruktning sker alltså inom 24 timmar efter ägglossning. Men när fäster ägget i livmodern? Vanligtvis tar det 6-8 dagar innan ägget fäster, alltså omkring en vecka efter ägglossningen.

Tid mellan ägglossning och mens

Om du har en regelbunden menscykel så kommer mensen att starta 14 dagar efter att du haft ägglossning. Det kan såklart variera, till exempel om du har oregelbunden mens.

Men även om din mens är oregelbunden så har man alltid ägglossning 14 dagar innan mens. Man skulle alltså kunna säga att det är ägglossningen som är oregelbunden och inte mensen.

Men när har man då ägglossning igen efter mens? Eftersom en regelbunden menscykel brukar vara omkring 28 dagar så blir tiden ungefär densamma. Din ägglossning sker alltså omkring 12-16 dagar efter mensens första dag.

Har man ägglossning när man är gravid?

Produktionen av ägg avstannar när det sker en befruktning. Därför får du inte någon ägglossning när du är gravid. Det är även vanligt att du inte får ägglossning under de första månaderna efter förlossningen, speciellt om du ammar.

Superfetation

Dock finns det studier som visar att vissa kvinnor har ägglossning två gånger i månaden, även om det är ovanligt. Det kan då vara så att ett ägg hinner släppa trots att en befruktning redan skett.

Om det “extra” ägget också blir befruktat så kallas det superfetation. Det är extremt sällsynt och innebär alltså att en kvinna blivit gravid igen, trots att hon redan är gravid.

Det är dock extremt ovanligt att äggstockarna släpper ifrån sig ägg efter att att du blivit gravid. Man har endast hittat omkring 10 dokumenterade fall av superfetation.

Efter missfall

Om du har fått ett missfall kan du försöka bli gravid igen direkt efteråt, i samband med nästa ägglossning. Det viktigaste är att du känner dig redo och mår bra både fysiskt och psykiskt.

Efter ett missfall kan det vara bra att kontakta vården för att få konstaterat att det är ett missfall det handlat om. Om ditt missfall varit traumatiskt kan det också vara en idé att prata med en kurator eller barnmorska.

Men när har man ägglossning efter missfall? Precis som med mycket annat så varierar det från person till person. Oftast tar det mellan två veckor och upp till en månad innan du får ägglossning igen. Om du inte fått ägglossning eller mens efter tre månader bör du kontakta vården.

Ägglossning och PCOS

PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. Det är ett syndrom som resulterar i att du sällan eller aldrig har ägglossning. Äggen stannar istället kvar i små blåsor på äggstockarna. Detta eftersom du har för höga halter testosteron i kroppen, vilket gör att äggen inte mognar.

Eftersom PCOS är en hormonrubbning kan man tyvärr inte förlita sig på vanliga ägglossningstester. Detta eftersom de hormoner som mäts är ur balans på grund av syndromet. Du kan alltså få utslag på att du har hög chans att bli gravid, även om det inte stämmer.

Man uppskattar att 10-15% av alla kvinnor i fertil ålder har PCOS. Syndromet upptäcks oftast i samband med svårigheter att bli gravid. Om du misstänker att du har PCOS kan du läsa mer på 1177:s informationssida.

Olika hjälpmedel

Det är särskilt viktigt att ha koll på din ägglossning om du försöker bli gravid. Men att ha bra koll på sin kropp och hur den mår är något som vi alla kan ha nytta av!

Här nedan följer en lista på några olika hjälpmedel som kan vara användbara om du vill få bättre koll på din ägglossning och menscykel.

Ägglossningstest

Ägglossningstest är ett självtest som du kan köpa på apoteket. Testet hjälper dig att få bättre koll på var du är i din cykel och när du har ägglossning. Du testar ditt urin, precis som med ett graviditetstest. Det finns även olika slags test, såväl digitala som små stickor.

Ägglossningskalender

Du kan även använda dig av en ägglossningskalender, till exempel denna hos RFSU, där du även kan läsa mer om ägglossning. I kalendern fyller du i din genomsnittliga cykel och senaste datumet för mens. Du får sedan veta vilket datum du har störst chans att bli gravid.

Temperaturmetoden

Temperaturmetoden går ut på att du varje morgon mäter din kroppstemperatur. Så småningom kommer du att kunna utläsa när under månaden du har ägglossning. Du får då veta när du bör du ha samlag för att öka chanserna att bli gravid.

Appar

Idag finns flera appar som gör det lättare att hålla reda på din cykel och din ägglossning. I vissa appar kan du dessutom dokumentera dina mönster vad gäller allt från sömn och sex till energinivå och läkarbesök.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.