Kolik

Nedanstående är baserat på egna hållningar och erfarenheter. Vi rekommenderar att du konsulterar din läkare vid sjukdom eller misstanke om sjukdom.

Hängvaggor rekommenderas till spädbarn som lider av kolik. Ett spädbarn gråter i genomsnitt en halvtimme om dygnet.

Gråt är helt enkelt det enda sätt som bebisen kan kommunicera med sina föräldrar på. Genom att gråta signalerar din bebis om han eller hon är hungrig, trött, vill ha en ren blöja eller närhet. Likväl kan det ibland vara svårt att räkna ut vad det är ditt barn försöker säga med sin gråt.

Om ditt barn gråter ohämmat – tre timmar om dagen, tre dagar i veckan eller mer – kan barnet lida av kolik. I de här fallen handlar det om en hög och intensiv gråt som kan vara jobbig såväl för barnet som föräldrarna. De vuxnas tålamod sätts på prov och många föräldrar upplever en total maktlöshet. Dessutom får de själva en orolig och bristfällig sömn när barnet drabbats av kolik

Så diagnostiseras kolik på spädbarn

Kolik är inte en specifik sjukdom utan snarare ett tillstånd. Vid en eventuell undersökning hos läkaren börjar denne med att utesluta att gråten beror på någon bakomliggande sjukdom. Om det inte finns någon sjukdomsbild kräver koliken ingen omedelbar behandling. Under undersökningen frågar läkaren om ditt barn inte slutar gråta, om det drar upp benen mot magen, spänner kroppen, om gråtperioderna kommer under alla tider på dygnet och dylikt. 

Det kan finnas många orsaker till kolik hos spädbarn. En av de vanligaste anledningarna är mag- och tarmproblem. Det kan i vissa fall bero på allergi mot mjölkprotein i fall barnet får modersmjölkersättning. Man kan dock inte säga generellt att barn som får ersättning löper större risk att drabbas av kolik än andra barn. Eftersom koliken är svår att diagnostisera finns det inga exakta siffror på hur många spädbarn som lider av kolik, utan siffrorna ligger mellan 15 och 40 procent av alla spädbarn i Europa.

HUR LINDRAR MAN KOLIK?

DET FINNS FLERA OLIKA SÄTT SOM DU KAN FÖRÄLDER KAN PROVA FÖR ATT LINDRA DEN SMÄRTA SOM BARNET KÄNNER NÄR DET HAR DRABBATS AV KOLIK.

Linda barnet

Det känns naturligt för ditt barn att bli lindat och vaggad. Det påminner barnet om de vaggande rörelserna och miljön inne i livmodern. Därför är det även en rekommendation att kolikbarn sover i hängvaggor, då de flesta spädbarn kan komma till ro i en hängvagga.

Behandling av kiropraktor

Med hjälp av försiktiga lätta tryck på bebisens fingertoppar kan en kiropraktor manipulera barnets låsta leder att bli mer rörliga. Behandlingen kan kombineras med zonterapi, där det är fokus på barnets fot och de triggerpunkter i kroppen som är kopplade till foten.

Amning

Det är mycket viktigt att ditt barn äter sig helt mätt när du ammar det. Om ditt barn inte tömmer bröstet helt får bebisen för mycket av den tunna mjölken som innehåller mer laktos. Den höga mängden laktos kan ge barnet en känsla av uppblåsthet och eventuellt leda till kolik.

Följer du dessa råd när du misstänker att ditt barn har kolik, kan du lindra smärtorna. Kom ihåg att gråtandet inte varar för evigt och när barnet är äldre än tre månader kommer den värsta gråten i samband med kolik att vara över.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.