Hängvagga – hur länge kan jag använda den?

När barnet har vant sig vid en hängvagga blir den snabbt den plats som bebisen föredrar att sova på.

Bebisarna blir lugna av den lätt vaggande rörelsen, eftersom de kopplar ihop den rörelsen med de som de upplevde när de låg i mammas mage. Hängvaggan framkallar på ett naturligt sätt samma känsla av ro och trygghet hos bebisarna. Dessutom är hängvaggan ett bra alternativ till traditionella spjälsängar eftersom den bidrar till att utveckla barnets balans och motorik.

Övergången från hängvagga till en vanlig spjälsäng kan kännas lite omvälvande. En närliggande frågeställning är därför: När är mitt barn för stort för att ligga i hängvaggan?

 När är ett barn för gammalt för att ligga i en hängvagga?

Det finns inte ett entydigt svar på frågan när bebisen är för gammal för att sova i en hängvagga. Moonboons hängvagga kan bära upp till 15 kilo, det motsvarar vikten på ett barn som är 1,5 – 2 år gammalt. Den normala rekommendationen är därför att barn som är äldre än 2 år inte bör använda hängvagga, men det finns självklart undantag; barn som vid 2 års ålder ännu inte har uppnått en vikt på 15 kilo.

Så länge ditt barn ligger bekvämt och bra är det inga problem med att din dotter eller son sover i hängvaggan även efter 2 års ålder. Det är dock mycket viktigt att du ser till att vaggan hänger nära golvet för att eliminera risken att ditt barn kommer till skada om han eller hon själv kliver ur vaggan när du inte ser det.

Hängvaggor ger en bra sömn

Hos Moonboon hittar du marknadens bästa hängvagga. Våra hängvaggor är tillverkade i ekologisk bomull som håller en hög kvalitet. Madrassen är producerad i det allergivänliga och ekologiska materialet kapok. Kapok, som även kallas för glansull, är ett naturmaterial som både andas och är vattenavvisande. Därför bli madrassen i hängvaggan varken fuktig eller svettig och din bebis får optimala förutsättningar för en god natts sömn i Moonboons hängvagga.

Hos Moonboon har vi även utvecklat en motor som kan monteras på hängvaggan. Motorn gör att vaggan rör sig automatiskt, vilket i sin tur gör att du som förälder inte behöver stå och gunga hängvaggan själv.

Du kan med fördel låta motorn vagga din bebis medan du klarar av andra göromål medan ditt barn sover, eller ännu bättre; du kan lägga upp fötterna och få en välförtjänt vilopaus. Motorn går att ställa in i olika hastigheter så att den vaggar i precis det tempo som din bebis tycker bäst om. Det finns även en timer på motorn som gör att du kan programmera vaggan att gunga i upp till tre timmar åt gången.

Tack för att du läser.

Jag heter Marie. Jag är mamma och skapare av Moonboon.

Här på Moonboon skapar vi ekologisk och hållbar babyutrustning. Skapad med omsorg för spädbarn och trygga nätter.

Se vår babyutrustning här.

Om du en dag behöver t.ex. en hängvagga eller en vaggmotor, så hoppas jag att vi ses här på Moonboon igen.

Under tiden kan du gärna läsa mer om oss här samt följa Moonboon på Facebook och Instagram.